Spondylartrose

Dit is een versmalling van de tussenwervelschijf waarbij een verzakking optreedt aan de achterzijde gelegen gewrichten. De gewrichten gaan dichter op elkaar staan en hierbij ontstaat irritatie aan de facetgewrichten (zie ook facetsyndroom). Meestal ontstaat hierdoor het natuurlijk verschijnsel artrose omdat de vervelkolom dit hiaat wil oplossen. Dit is alleen maar goed omdat deze botaangroei de onstabiliteit tegengaat. “Liever geen gewricht dan een slecht gewricht” en “artrose in de wervelkolom is een zegen”, zoals Dr. L. van Deursen in zijn boek “Over rugklachten gesproken…wat heb ik eigenlijk?” zo mooi verwoord. Het devies is hierbij dat men lekker in beweging moet blijven want je hebt nog voldoende gewrichten over. Zorg in ieder geval dat deze gewrichten in goed conditie blijven.

 

Onze benaderingswijze:
De eventuele aanleiding van spondylartrose kunnen zeer divers zijn. Reuma, jicht, voedselallergie of onduidelijke oorzaken zijn vaak de boosdoener. Bij spondylartrose is er bij onze klanten met wat betreft slaapproblemen maar één devies. Ze willen ondanks hunrugklachten gewoon weer lekker slapen. Aangezien er een (klein) mobiliteitsprobleem is opgetreden is het verstandig om de zijranden te verstevigen zodat u makkelijker in en uit bed kunt. Ook is een wat fermere toplaag ook geen slecht idee zodat u ’s nachts niet direct wakker wordt tijdens het draaien.

 


CustoMatraz is een slaapspecialist en pretendeert niet gekwalificeerd te zijn om u medische adviezen te geven. De medische informatie die wij met u delen komt voort uit ervaringen uit het verleden en de overleggen die wij voeren met medisch specialisten. Dit artikel is daarom alleen informatief. Raadpleeg altijd uw eerst arts wanneer u pijnklachten heeft.