Behandeling van reuma en reuma voorkomen

Bron: goedgezien.nl

In het VU medisch centrum in Amsterdam is een opzienbarende ontdekking gedaan die ertoe kan leiden dat reuma in de toekomst voorkomen zou kunnen worden. Reuma, een ziekte die bekend staat als ongeneeslijk, komt hiermee in een totaal ander daglicht te staan. De resultaten van dit door het Reumafonds gefinancierde onderzoek bieden hoop voor toekomstige reumapatiënten.

 

De Amsterdamse reumatoloog professor Ben Dijkmans van het VU medisch centrum, tevens verbonden aan het Slotervaart ziekenhuis en het Jan van Breemen Instituut, heeft onlangs een vier jaar durend onderzoek afgesloten naar het ontstaan van ontstekingsreuma (reumatoïde artritis). Dit onderzoek heeft uitgewezen dat op grond van bloedkenmerken met een redelijke kans voorspeld kan worden of iemand reuma krijgt. Voor zijn onderzoek maakte Dijkmans in 1999 gebruik van duizenden bloedmonsters uit de vrieskelders van de bloedbank Amsterdam. Dijkmans noemt die bloedrestjes ‘een schatkist voor wetenschappelijk onderzoek naar reuma’. “Het onderzoek levert opzienbarend en hoopgevend nieuws op voor toekomstige reumapatiënten,” aldus Dijkmans. “Dit betekent namelijk dat de ziekte in de in de toekomst wellicht deels kan worden voorkomen.”

 

Er zijn vele vormen van reuma. Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende vormen. Dit is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het afweersysteem, bedoeld om indringers van buiten (bijvoorbeeld virussen) tegen te houden, zich keert tegen eigen lichaamscellen. Gewrichten gaan ontsteken met uiterst pijnlijke gevolgen. Voor de behandeling zijn vaak zware medicijnen nodig.

 

In Nederland lijden circa 160.000 mensen aan reumatoïde artritis. Elk jaar komen er duizenden bij. Vroege diagnostiek en snelle behandeling zijn voor hen essentieel. Zo kan blijvende beschadiging van gewrichten grotendeels worden voorkomen. Hoe vroeger je begint, des te minder pijnlijk de gevolgen. Voor toekomstige patiënten, die nu nog nergens last van hebben maar die kans hebben op reuma, biedt het onderzoeksnieuws vanuit het VU medische centrum grote mogelijkheden. Want wellicht kunnen ze de ziekte voor zijn door preventief medicijnen te gebruiken.

 

Kijk voor meer informatie ook eens op: http://reuma.startkabel.nl/

 


CustoMatraz is een slaapspecialist en pretendeert niet gekwalificeerd te zijn om u medische adviezen te geven. De medische informatie die wij met u delen komt voort uit ervaringen uit het verleden en de overleggen die wij voeren met medisch specialisten. Dit artikel is daarom alleen informatief. Raadpleeg altijd uw eerst arts wanneer u pijnklachten heeft.