zwanger-bekkeninstabliteit-matras

Bekkeninstabiliteit, ook wel symfysiolyse genoemd, is een aandoening, of althans een klachtenpatroon, bij vrouwen die tijdens de zwangerschap en vooral ook in de periode na de bevalling op kan treden.

Volgens de oorspronkelijke theorie zouden tijdens de zwangerschap de banden en het kraakbeen in het bekken weker worden om ruimte te kunnen maken voor de baby tijdens de bevalling. De eerste dagen na de bevalling zou het bekken dan instabiel zijn, waardoor de bevallen vrouw bepaalde bewegingen zoals lopen beter niet zou kunnen maken.

 

Tijdens de jaren tachtig en negentig van de 20e eeuw werd de diagnose, die voorheen eigenlijk nooit werd gesteld, veel vaker gesteld bij vrouwen, die langdurig (maanden tot jaren) klachten hadden na een bevalling. De aandoening is omstreden omdat er ondanks vrij veel medisch onderzoek geen medische oorzaak zou zijn gevonden. De ontkenning van de legitimiteit van de diagnose door de medische wereld heeft geleid tot heftige discussies met (groepen van) patiënten die wel klachten hadden. In het eerste decennium van de 21e eeuw wordt de diagnose opvallend minder vaak gesteld, en bekkeninstabiliteit wordt dan ook vaak geciteerd als voorbeeld van een modeziekte.

 

Onze benaderingswijze:
Onze klanten die in verwachting zijn hebben enorm baat bij ons matras omdat de verandering van het lichaam gedurende een zestal maanden groot is. Dan is het juist fijn om op een CustoMatraz te slapen, juist vanwege het feit dat het makkelijk aan het veranderende lichaam aan te passen is. Bij bekkeninstabiliteit houden we er rekening mee dat het bekken stabiel gepositioneerd blijft zonder dat hij in de zijligging kan torderen (in de zijlig ligt gekanteld). Tijdens het liggen nemen de klachten sterk af. De uitstraling in de bovenbenen die vaak omtreed is redelijk weg te nemen doordat we het interieur van het matras verzachten. Omdat bekkeninstabiliteit een pijn is die van binnenuit ontstaat kunnen we uw klachten natuurlijk niet laten verdwijnen.

 


CustoMatraz is een slaapspecialist en pretendeert niet gekwalificeerd te zijn om u medische adviezen te geven. De medische informatie die wij met u delen komt voort uit ervaringen uit het verleden en de overleggen die wij voeren met medisch specialisten. Dit artikel is daarom alleen informatief. Raadpleeg altijd uw eerst arts wanneer u pijnklachten heeft.